Systemisch werken

Binnen de trajecten van Xperanza wordt zoveel mogelijk samengewerkt met de betrokken personen bij de jongere, zoals de ouders, grootouders, broers, zussen en belangrijke anderen, ook wel het systeem van herkomst genoemd. De mensen binnen dit systeem blijven altijd betrokken bij de jongere en het is dan ook van belang hen te betrekken bij de behandeling die tijdens het traject wordt aangeboden. Op deze manier kan het systeem meegroeien met de veranderingen die zich bij de jongere zullen voordoen. Daarnaast is het op deze manier mogelijk om aan doelen binnen het gezin, of het systeem van herkomst te werken. Om dit te bewerkstelligen werken we middels het  principe van trajectzorg. Dit staat specifieker uitgewerkt onder de button trajectzorg.

Deze trajectzorg wordt voornamelijk ingezet voor de jongeren die in Spanje verblijven. Dit om ervoor te zorgen dat er korte lijnen blijven bestaan tussen Nederland en Spanje en de belangrijke mensen op de hoogte zijn van de voortgang van de behandeling en zelf ook mee kunnen veranderen met de jongere, zodat een positieve terugkeer naar Nederland vergemakkelijkt wordt.

 

Alle omschreven onderdelen van de behandeling worden ingezet om toe te werken naar succeservaringen voor de jongeren, waardoor zij meer zelfvertrouwen krijgen en hun eigen identiteit kunnen ontwikkelen, waarmee zij steviger in de maatschappij komen te staan.

terug