Informatie voor jongere

Soms loop je vast in het leven en lijkt het alsof het je ondanks je pogingen niet lukt om uit de negatieve spiraal te komen.  Je wilt graag een nieuwe start maken, maar steeds beland je weer in dezelfde problemen…

Als je eigen gedrag, de omgeving waarin je woont of de problemen waar je tegen aanloopt er voor zorgen dat het je nu niet lukt om aan jezelf te werken, dan is Xperanza misschien wel iets voor jou!

Xperanza is een organisatie die zowel in Nederland als in Spanje werkt om jongeren vooruit te helpen. Dit doen we door middel van het ervarend leren te combineren met  deskundige behandeling om zo aan je eigen doelen te kunnen werken. Door middel van deze nieuwe ervaringen en vaardigheden zul je beter gaan voelen en kan je een positieve draai geven aan je toekomst.

Herken je jezelf hierin, ben je tussen de 14 en de 23 jaar en gemotiveerd om te werken aan een fijne toekomst? Neem dan contact op met ons.

Hoe ziet een traject bij Xperanza eruit

Als je je (samen met je ouders of wettelijk vertegenwoordiger) hebt aangemeld bij Xperanza maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek en beslissen we (samen met jou) of we ervoor gaan! Vaak start een traject in Spanje.

Eenmaal in Spanje begint je behandeling en start je met het werken aan je doelen op de groep. Samen met jou zorgen we voor een gevulde dagroutine. School, therapie, werken, sport, hobby’s en vrije tijdsbesteding zijn hierin belangrijke onderdelen.

Tijdens je traject kiezen we samen of je gaat toewerken naar meer zelfstandigheid op 1 van de zelfstandigheidshuizen en aan het einde van je behandeling in Spanje maken we afspraken over ambulante na-begeleiding als je weer in Nederland bent.

De trajectzorgmedewerker van Xperanza bezoekt tijdens je traject in Spanje je ouders of andere belangrijke mensen. Vaak is het namelijk zo dat niet alleen jij aan jezelf moet werken!

Uit welke onderdelen bestaat je traject bij Xperanza

Bij Xperanza vinden we het heel belangrijk dat we met elkaar samenwerken en dat we samen met jou kijken wat belangrijk is voor je traject bij ons.

Therapie:
Je behandelaar in Spanje is GZ-psycholoog (BIG geregistreerd) of orthopedagoog-generalist (SKJ geregistreerd). Van je behandelaar kun je verschillende soorten therapie krijgen, zoals traumaverwerking, cognitieve gedragstherapie en EMDR en agressieregulatietraining. Je behandelaar is ook degene die je traject en het vervolg coördineert.

Coach:
Je krijgt tijdens je traject een coach. Jouw coach werkt op de groep waar je verblijft. Samen met je coach werk je aan je doelen, maar doe je ook regelmatig iets gezelligs.

Ervarend leren:
Iedereen heeft kwaliteiten, Xperanza kijkt samen met jou naar je mogelijkheden en wat je graag wilt leren. We gaan samen op zoek naar succeservaringen. Dit geeft je zelfvertrouwen en maakt het makkelijker en leuker om te werken aan je doelen.

Dagelijkse routine:
De dagen bij Xperanza hebben verschillende onderdelen; dagbesteding, vrijwilligerswerk, school, sport, koken en soms stage. Er wordt van je verwacht dat je hieraan meedoet, maar we kijken ook samen met jou wat je leuk vindt, of goed kan zodat je op een prettige manier dingen kunt leren, jezelf beter gaat voelen en positieve ervaringen opdoet.

vrije tijd:
Ontspanning is belangrijk als je hard aan jezelf aan het werken bent. Het ontdekken van nieuwe hobby’s kan hierbij helpen. Bij Xperanza kun je kiezen uit verschillende activiteiten die bij jou passen, zoals; paardrijden, sport, outdooractiviteiten, yoga en een creatieve cursus zijn voorbeelden van activiteiten waar je aan kunt mee doen.

Samen met de andere jongeren kun je zelf ook ideeën inbrengen. In de weekenden in Spanje doen we vaak iets in de buitenlucht bij het mooie weer, zoals zwemmen, strand, een terrasje.

Vervolg:
Tijdens je traject zal je een aantal keren gaan oefenen op de plek waar je na je traject naar toe zal gaan. Bijvoorbeeld als je weer thuis wilt gaan wonen. Vaak gaat dit goed en soms zal je ontdekken dat je nieuwe doelen hebt om verder aan te gaan werken.

We kijken dan ook wat de beste vervolgplek voor je is en we spreken af of je gaat toewerken naar meer zelfstandigheid. Dit kan zowel in Spanje en ook in Nederland.

Uiteindelijk ga je toewerken naar je vervolgplek. We blijven je dan nog een tijdje begeleiden. Hoe lang en hoe vaak beslissen we samen met jou.

Het belangrijkste is dat we het samen doen. Jij, de belangrijke mensen in je leven en wij werken samen aan een fijne toekomst voor jou!

Xperanza is een WtzI en HKZ gecertificeerde instelling voor het traject in Nederland. Onafhankelijk wordt de kwaliteit van de door Xperanza geleverde behandeling bewaakt en gewaarborgd.

mailadressen of telefonisch contact

Om je aan te melden kan je een mail sturen aan: aanmeldingen@xperanza.nl

Als je nog vragen hebt, dan kan je mailen naar aanmeldingen@xperanza.nl of bellen met nummer +34 605295290

Heb je vragen over de financiering van een traject bij Xperanza, dan kun je die stellen aan administratie@xperanza.nl